✔ Vandaag bezorgd

Planten verzorgen: alles wat je moet weten!

Laten we eerlijk zijn... niet iedereen heeft groene vingers, maar velen van ons vinden het toch leuk om wat groen in huis te hebben. Voor alle plantenliefhebbers zonder groene vingers: geen paniek, we hebben een oplossing. Een plant verzorgen lijkt soms moeilijker dan het is. Planten zijn een beetje zoals wij: om gezond te blijven hebben ze van alles een beetje nodig. We willen je nog langer van je kamerplanten laten genieten en hebben dus een paar handige tips op een rijtje gezet.


planten

Waar zet ik mijn planten neer?

Het allerbelangrijkste is om ervoor te zorgen dat je planten genoeg licht krijgen. Is dat niet het geval, dan kunnen ze niet genoeg glucose aanmaken om te blijven leven. Bloeiende planten hebben vaak meer licht nodig dan groene kamerplanten. Het beste is om je bloeiende planten in de buurt van een raam neer te zetten. Groene kamerplanten kunnen op een plek verder de kamer in gezet worden. Licht is erg belangrijk, maar duisternis is ook nodig om gezonde planten te krijgen. Ze hebben namelijk elke dag minstens 6 uur totale duisternis nodig om in goede conditie te blijven.

plant water

Hoeveel water hebben planten nodig?

Vooral bloeiende planten hebben bijna elke dag water nodig, zeker omdat ze vaak in de zon staan. Een kleine hoeveelheid water per keer is al voldoende. Je voelt vanzelf aan hoeveel de plant nodig heeft. Voel geregeld aan de potgrond. Laat trouwens niet teveel water in de schotel onder de pot zitten. Groene planten hebben doorgaans niet vaker dan een- of tweemaal per week water nodig, afhankelijk van het soort. Kamerplanten met grote bladeren, zoals de monstera, vinden een sproeibeurt heerlijk. Als je plant gewend is aan een vochtige omgeving, besproei hem dan regelmatig om deze omstandigheden na te bootsen. Het helpt ook om de bladeren vrij van stof te houden!

Moet ik mijn planten controleren op ongedierte?

Jazeker! Spint of bladluis is een groot probleem onder planten. Check je planten daarom regelmatig en behandel ze in geval van ongedierte. Zorg ervoor dat de omgeving van je planten goed schoon blijft.

Hoe vaak moet ik mijn planten bemesten?

Bloeiende planten kun je het beste tweemaal per jaar bemesten. Een keer in de zomer en een keer in de winter geniet de voorkeur. Groene planten dienen in de zomer wekelijks extra bemest te worden, maar in de winter volstaat een keer per maand.

Handige tips voor planten verzorgen

In het geval van bladluizen kun je magere melk met water mengen en de bladeren besproeien met dit mengsel. Spoel de planten de dag na het impregneren hiermee met warm water. Je kunt natuurlijk ook langs je bloemist gaan en daar een bestrijdingsmiddel aanschaffen. Geef je planten niet meer water dan nodig is. Teveel water maakt je planten slechter bestand tegen ziektekiemen.

Wat is de beste temperatuur voor mijn kamerplanten?

Het is een goed idee om de temperatuur van je kamer constant te houden, zeker overdag. 's Nachts mag het wel een beetje afkoelen, maar wees voorzichtig: grote temperatuurschommelingen zijn funest voor kamerplanten! De ideale temperatuur voor kamerplanten ligt tussen 15 en 25 graden. Zet ze op een plek waar het 's winters niet koud is en ze 's zomers niet direct in de zon staat.