✔ Vandaag bezorgd

Amaryllis verzorgen

Waar moet je op letten om je amaryllis er mooi uit te laten zien tijdens de feestdagen? De amaryllis kan een delicate en moeilijke bloem zijn als ze niet de juiste omstandigheden krijgt. Wij helpen je met onze amaryllis verzorging toptips over hoe je ervoor kunt zorgen dat de amaryllis haar titel als koningin van Kerstmis verdient.


Amaryllis en stuifmeel

Voor amaryllissen luidt het motto: voorkomen is beter dan genezen. Je wilt stuifmeelvlekken op kleding of op een bloemblaadje voorkomen. Als er namelijk zaadmeel op een bloemblaadje komt, zal het beschadigd raken en sneller verwelken. En een stuifmeelvlek op je kleding is moeilijk te verwijderen. Knip dus de meeldraden zo snel mogelijk weg. Wanneer er onverhoopt toch een vlek ontstaat op je kleding, raak dan niet in paniek! Het beste wat je kunt doen is de vlek verwijderen door te blazen, een droge borstel te gebruiken, de vlek in de zon te laten drogen of met een plakbandje over het stuifmeel heen te gaan. Voorkom het gebruik van een natte doek, want dan gaat het stuifmeel juist dieper in de stof zitten.

Amaryllis water geven

Amaryllis is een tere bloem die moeite heeft om water op te nemen vanwege de lange, met lucht gevulde steel. Door een gaatje te prikken in de stengel aan de bovenkant van de bloem, laat je de lucht ontsnappen zodat ze meer water kan opnemen. Zet je amaryllis vervolgens een paar uur in een emmer water, zodat hij veel water kan opnemen voordat je hem in een vaas zet. Soms hoor je zelfs een fluitend geluid, wat betekent dat de lucht de stengel verlaat. Om de amaryllis in een mooie vaas te zetten, houd je je vinger over de opening in de steel om het water binnen te houden.
Veel amaryllissen worden verkocht met een stokje in de steel om ze te ondersteunen. Let goed op dat het stokje je amaryllis niet van binnenuit beschadigt of gaat rotten in het water. Als je rottende stokjes wilt voorkomen, kies dan voor een hoge en smalle vaas om de stelen in te zetten. Met de juiste verzorging gaat je amaryllis ongeveer twee weken mee. Zorg ervoor dat je af en toe een verwelkt blad of bloem verwijdert, anders nemen ze energie weg van de andere bloemen.

Amaryllis in vaas verzorgen

Gebruik een schone vaas en voeg bloemenvoedsel toe aan het water. Het water mag tot ongeveer halverwege de steel komen. Als je bloemenvoedsel in het water hebt, is het voldoende om water bij te vullen wanneer dat nodig is. Anders is het belangrijk om het water minstens twee keer per week te verversen en de vaas bij een van deze gelegenheden te wassen. Zo verwijder je bacteriën die zich in de stengel kunnen nestelen en ervoor zorgen dat de voedingstoffen niet goed worden opgenomen. Als de bloemen uitgebloeid zijn, kun je de amaryllis 's nachts op een koelere plek zetten om de bloemen langer te laten bloeien. Zorg er wel voor dat de temperatuur niet onder het vriespunt komt. Tot slot worden amaryllissen aangetrokken door licht, dus het is belangrijk om de vaas regelmatig te draaien.

Voorkomen dat amaryllisstengels oprollen

Knip de stengels bij als ze beginnen te 'krullen'. Je kunt ook een elastiekje of doorzichtig tape om het uiteinde van de stengel doen. Dit zorgt ervoor dat ze niet zo gemakkelijk splijten en oprollen, want als dat gebeurt kan je amaryllis niet meer zo gemakkelijk water opnemen.

Amaryllis verzorgen na bloei

Om in de toekomst na bloei nog te genieten van jouw amaryllis is extra verzorging nodig. Zodra de bloemen zijn uitgebloeid, snijd je de bloemstelen bij de basis af om de toekomstige groei te stimuleren. Blijf matig water geven, en verminder dit geleidelijk. De amaryllis heeft na de bloei een rustperiode nodig. Bewaar de amaryllis plant een paar maanden op een koele, donkere plek zodat de bol zijn reserves kan aanvullen. Je hoeft de plant niet te bemesten. Na ongeveer twee maanden kun je de amaryllis weer water geven. Zet de amaryllis weer in de zon voor een schitterende nieuwe bloei!

Amaryllis bol verzorgen

Een amaryllisbol heeft in het begin niet veel zorg nodig. Zorg er in ieder geval voor dat de wortels vochtig zijn, en begin met water geven als de knoppen verschijnen. Geef heel spaarzaam water, te veel water zorgt ervoor dat de stelen omhoog schieten. Geef de amaryllisbol een mooi licht plekje in huis waar het niet te koud is. Hij groeit het beste op kamertemperatuur. Vergeet niet dat je geen voedingsstoffen hoeft toe te voegen, alles wat de bloem nodig heeft om te groeien zit al in de bol. Draai de pot regelmatig zodat de stelen niet krom groeien. Zodra de bloemen zijn uitgebloeid, kun je het water geven een beetje opvoeren. Door vanaf de onderkant van de pot water te geven, bescherm je de bol en houd je de wortels vochtig. In totaal is een kleine ½ deciliter per week voldoende.