Vandaag bezorgd

Vaderdag zonder vader: 6 manieren om ermee om te gaan

Vaderdag is niet voor iedereen een gelukkige dag. Omgaan met het verlies van je vader is een van de moeilijkste uitdagingen in het leven. Zeker op een dag als vaderdag kan het extra pijnlijk zijn dat je vader er niet meer is of dat je geen contact meer met hem hebt. Ook als de relatie met je vader niet geweldig was, kan een vaderdag zonder vader pijn doen. Een (eerste) vaderdag zonder vader blijft een gemis.

Ondanks dat vaderdag pijnlijke gevoelens met zich meebrengt, is het alsnog een gelegenheid om je vader op deze dag te eren. Als je je eenzaam of verdrietig voelt op vaderdag, zijn hier 6 manieren om jezelf te troosten.


Breng de dag door met familie of vrienden

Je beste vrienden en familieleden zullen je gevoelens begrijpen. Praat over je vader en jullie waardevolle herinneringen. Of geniet gewoon van de aanwezigheid van vertrouwde mensen als je geen zin hebt om te praten en na te denken. Ben je liever alleen? Een dagboek bijhouden over je gevoelens kan fijn zijn om je emoties te verwerken en er controle over te krijgen.

Wees lief voor en verwen jezelf

Geef jezelf deze dag een dosis self-care, wat dat ook voor jou mag zijn. Trakteer jezelf op een dagje spa, maak een lange wandeling in de natuur, kook je favoriete maaltijd en kijk een film, ga trainen in de sportschool of bezoek je favoriete café met een goed boek. Of trakteer jezelf op een boeket prachtige bloemen voor in huis.

Schrijf een brief aan je vader

Misschien wil je de tijd nemen om je gedachtes en gevoelens op te schrijven. Het kan helpen om het pijnlijke verlies en het overlijden van je vader te verwerken. Schrijf op hoe je je die dag voelt om je emoties met hem te delen. Schrijven zal niet alleen helpen je gevoelens te verwerken, maar ook uiteindelijk genezen.

Vier andere vaders in je leven

Misschien zijn er andere vaders of vaderfiguren in je leven aan wie je op deze dag je waardering zou willen tonen. Vier bijvoorbeeld je oom, beste vriend, buurman, schoonvader of broer. Laat ze zien hoeveel ze voor je betekenen en spreek je dankbaarheid uit voor hun steun.

Plan een weekendje weg

Een verandering in omgeving kan troost bieden en je in een nieuwe mindset brengen. Plan een korte trip tijdens vaderdag, alleen of met iemand wiens gezelschap je leuk vindt. Waar heb je altijd al naar toe willen gaan? Een stedentrip, wandelen in de bergen of lekker zonnen op het strand? Je hoeft natuurlijk niet ver te reizen om te genieten van de positieve effecten van een korte vakantie. Een uitstapje naar een plek in de buurt is even leuk.

Eer je vader met zijn favoriete bloemen en planten

Bloemen en planten zijn een prachtige manier om waardering en affectie te uiten. Veel mannen krijgen geen bloemen in hun leven, terwijl het eigenlijk heel hartverwarmend is. Herdenk vaderdag in de hemel door het graf van je vader te bezoeken, of een andere plek die je aan je vader doet denken, en eer hem met zijn favoriete bloemen of planten. Liever je vader eren vanuit huis? Bestel dan de bloemen en bezorg ze bij je thuis, en geniet ervan namens hem. Een vaderdag met een overleden vader kan een mooie gelegenheid zijn om hem te herdenken.

Vaderdag zonder vader teksten en quotes om hem te eren

Woorden kunnen een fijne bron van troost zijn. Hier zijn een paar teksten en uitspraken die je kunt gebruiken om je vader te herinneren, om voor hem op te schrijven of ze kunnen gewoon troost bieden terwijl je ze leest.

"Ik kijk omhoog naar de lucht en denk aan jou."

"Pap, ik denk elke dag aan je, maar vooral vandaag. Ik mis je."

"Papa, het is nog steeds jouw dag. Fijne vaderdag in de hemel."

"De banden van liefde zullen niet verbroken worden door de dood."

"Het mooiste wat een mens kan achterlaten, is een glimlach op het gezicht van degenen die aan hem denken."

"Verdriet vliegt weg op de vleugels van de tijd."

"Lieve Papa ik stuur een kus naar je toe op deze dag."