15% korting met code LENTE15

Tulpen: verzorging en styling

Nog een beetje geduld en dan is de winter alweer voorbij. Bye bye koude dagen en welkom Lente! Wil je alvast de lente in huis halen? Dan zijn tulpen de beste optie. Veel mensen denken dat het tulpenseizoen pas in maart of april begint maar niets is minder waar. Juist nu is hét moment om je slag te slaan om van de mooiste tulpen te kunnen genieten. Speciaal voor jou hebben we hier handige verzorgingstips en leuke styling ideeën verzameld. Een leuke manier om langer van je bloemen te genieten en er een prachtig creatie van te maken.


Tulpen verzorgingstips

Tip 1: Zorg voor een schone vaas! Was hem met chloor voordat je hem goed afspoelt met koud water.

Tip 2: De tulpen houden niet van veel water in de vaas. Ze trekken water met de hele stengel en hoeven niet meer dan 10 cm in het water te staan.

Tip 3: Knip of snij de stelen recht af (ongeveer 2 cm boven de onderkant van de steel). Je snijdt ze dus niet schuin af zoals je met bijvoorbeeld rozen zou doen. Dit omdat de tulp te dorstig is, en anders te veel water opneemt.

Tip 4: Wanneer je de tulpen in het water plaats, laat dan de verpakking of het plastic nog 30-60 minuten om de bloemen heen zitten. Zo krijgen de ze hun spanning terug en blijven ze beter rechtop staan.

Tip 5: Plaats ze ‘s nachts op een koele plek om ze een langer leven te geven. Tulpen zijn robuuste bloemen en kunnen makkelijk tegen tocht. Wees wel voorzichtig met te koude temperaturen, en plaats ze niet op een te warme plek.

Tip 6: Als je wilt voorkomen dat de tulpen wild beginnen te groeien, vul dan niet elke dag het water bij. Doe dit alleen als het echt nodig is.

Welke vaas voor mijn tulpen?

Klassieke tulpenvaas met golvende rand

Als iemand het over een tulpenvaas heeft, denken we vaak aan een vaas met ongelijke en golvende randen. Deze zijn speciaal voor tulpen gemaakt. De vorm geeft ze steun terwijl ze zich uitstrekken naar het licht.

Tulpen - het stralende middelpunt!

Tulpen kunnen een opvallend effect hebben in een grote vaas met een brede opening. Ze kunnen in een handomdraai je huis in een ware bloementuin omtoveren - een echte blikvanger!

Kleurspel

Als je de tulpen in een doorzichtige vaas zet, vormen de fel groene stelen een mooi contrast met de (vaak) kleurrijke bloemen.

Een elegante verschijning

Als je het elegant wilt houden, kun je een grote, smalle vaas gebruiken.

Ouderwetse Nederlandse tulpenvaas

Vroeger was het gebruikelijk tulpen in speciale vazen ​​te zetten, waar voor elke bloem een apart gaatje was. Dergelijke speciale vazen ​​moesten zowel de schoonheid van de bloemen laten zien als een teken van welvaart zijn. Tulpen waren erg duur en waren zeker niet voor iedereen te betalen. Deze typische Nederlandse vazen kwamen vroeger vaak voor. Misschien heb je ze al kunnen bewonderen in een museum, of ergens anders? Nu worden ze meestal als goedkope souvenirs aan toeristen verkocht.

Tulpen - een kwestie van stijl

Wist je dat tulpen in de vaas blijven groeien? Ze strekken zich uit naar het licht en behoren tot de meest dynamische bloemen die we kennen. Sommige mensen geven er daarom de voorkeur aan om de tulpen niet te combineren met andere bloemen, met uitzondering van een beetje eucalyptus, olijftakjes of ander groen. Anderen houden juist van het effect van uitgestrekte tulpen in spannende combinaties met bijvoorbeeld ranonkels of lelies.

Tulpen zijn onze nationale trots

Tulpen liggen vanaf december/januari in de winkels. De tulp kan enkel gekweekt worden in een koud klimaat, met koude nachten en een koude winter. Een prima bloem voor in Nederland dus. De tulp is ons fleurigste visitekaartje. Gek eigenlijk, want de tulp vindt zijn oorsprong in Turkije. Met de meer dan 900 soorten tulpen is er altijd een tulp te vinden die de juiste boodschap kan overbrengen. In de teelt van tulpen is Nederland met een aandeel van ruim 95 procent internationaal marktleider.

Hoe kwamen de tulpen in Nederland terecht?

De oorsprong van de Nederlandse tulpentraditie ligt eigenlijk in Turkije. De Tulp werd in de westelijke wereld geïntroduceerd in 1551 door de Weense ambassadeur voor Turkije, Ghislain de Busbecq, hij schreef over de bloemen die hij in het Turkse Edirne had gezien. Rond 1593 verschenen de eerste exemplaren in Nederland. De eerste gedocumenteerde exemplaren werden door Carolus Clusius geplant in de door hem vanaf 1593 geleide Hortus botanicus Leiden. De bloem en bol werden zo bijzonder gevonden, dat er al snel een levende handel ontstond. In 1634 was één enkele bol zo duur, dat voor hetzelfde geld een grachtenpand in Amsterdam gekocht kon worden.

Zelf tulpen plukken?

Tulpen zijn grote seizoensfavorieten in ons land. Tijdens de laatste wintermaanden en het voorjaar zijn deze bloemen niet uit het straatbeeld weg te denken. Tulpenbollen en tulpenboeketten zijn al lange tijd grote publiekslievelingen. Als grote aftrap van het seizoen wordt daarom jaarlijks de Nationale Tulpendag gehouden, op de derde zaterdag in januari. Eén van de landelijke evenementen op Tulpendag is de grote pluktuin op de Dam in Amsterdam. Met de pluktuin die wordt aangelegd door de kwekers met het Bloemenbureau Holland, wordt de Dam omgetoverd tot een tulpenparadijs met duizenden bloemen. Van 13u tot 17u is de tuin geopend voor publiek en kan iedereen zijn slag slaan om eigenhandig een mooi tulpenboeket bij elkaar te plukken.