Vandaag bezorgd Wereldwijde bezorging De nummer 1 in Europa
Mijn account
Waarom vieren we Moederdag?

Waar komt Moederdag vandaan?

Op 9 mei is het weer Moederdag! De dag waarop de moeders lekker in het zonnetje worden gezet. Maar waar komt deze traditie vandaan? En wanneer wordt het in andere delen de wereld gevierd? Benieuwd? Lees meer hieronder

Wil je alvast je moeder in de bloemetje zetten? 

Hier kun je de mooiste moederdagbloemen bestellen >>


De herkomst van Moederdag

Hoewel Moederdag enorm populair is in heel veel landen en veel mensen Moederdag cadeaus kopen, is de herkomst voor velen onbekend. Moederdag is eigenlijk begonnen met de Grieken, die de godin Rhea eerden, de moeder aller goden. De Romeinen eerden vrouwen en moeders in Juni op het feest “Matraliae” (van het Latijnse woord ‘Mater’, dat moeder betekent), maar deze gewoonten werden onderdrukt door het katholieke geloof. In veel landen draait Moederdag met name om het vieren van de geboorte.

Moederdag

In de vijftiende eeuw vierden de Engelsen “Moeders’ Zondag” eerst in het begin van de lente en later op de vierde zondag in de lente. Om vergrijzing tegen te gaan werd de “Dag van de Kinderen” in 1897 geïntroduceerd in Frankrijk, waarbij de focus lag op het belang van vruchtbaarheid en familie. Het vieren van de deugden van familie kende vele varianten en met name na elke periode van conflicten werd het belang van herbevolking onderstreept.

In 1908 werd Moederdag zoals we dat nu kennen voor het eerst geïntroduceerd ter herinnering aan Ann Jarvis, een sociaal activiste tijdens de Burgeroorlog in de Verenigde Staten. Het Verenigd Koninkrijk introduceerde de officiële dag in 1914, Duitsland in 1923, gevolgd door België, Denemarken, Finland, Italië en Australië.

Moederdag kaart
Moederdag boeket

De Fransen ontdekten Moederdag in de Eerste Wereldoorlog. Deze dag wordt sinds de 19eeeuw aan de andere kant van de oceaan elke tweede zondag in mei gevierd. Soldaten uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten vierden Moederdag toen zij ver weg waren van hun familie en brieven en cadeaus stuurden aan hun moeders.


Wanneer viert men Moederdag in het buitenland? 

Moederdag is voor moeders wereldwijd een grote dag. Andere cultuuren, andere klimaten, landschappen en eetpatronen verschillen veel, maar het gevoel moeder te zijn verschilt universeel weinig. Moeder worden en moeder zijn brengt een apart gevoel en uiteraard verantwoordelijkheid met zich mee. Zelfs voor niet-moeders is dit zich wellicht goed voor te stellen. Moederdag zelf isniet van gisteren en wordt al eeuwenlang gevierd. Niet alleen in ons land, maar wereldwijd! Moederdag bloemen bezorgen in het buitenland is dan ook de perfecte verrassing voor je moeder om haar blij te maken op haar dag. Moederdag in het buitenland valt niet altijd op dezelfde dag. In de meeste landen, inclusief Nederland, valt Moederdag ieder jaar op de tweede zondag van mei. Bekijk hieronder het overzicht voor Moederdag 2021 in het buitenland.

 • 14 februari: Noorwegen
 • 21 maart: o.a. Egypte, Libanon, Syrië, Jordanië en Soedan
 • 14 maart: o.a. Ierland en Verenigd Koninkrijk
 • 2 mei: o.a. Hongarije, Portugal en Spanje
 • 10 mei: o.a. Mexico en Guatemala
 • 9 mei: o.a. Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Italië, Zwitserland, Griekenland, Turkije, Suriname, Curaçao, Aruba, Bonaire, Verenigde Staten, Canada, Zuid-Afrika, Australië, Brazilië en Chili
 • 30 mei: o.a. Frankrijk, Zweden, Marokko en Polen
 • 3 juni: Luxemburg
 • 15 augustus: België (regio Antwerpen) en Costa Rica
 • 17 oktober: Argentinië
 • 27 november: Rusland
 • 22 december: Indonesië

Zet mama in de bloemetjes


Moeders zijn uniek, maar ook al is de liefde van een moeder oneindig; het hart is zo breekbaar als een bloem. Een moedershart heeft liefde, aandacht en lieve woorden nodig. Maar in onze drukke levens hebben we niet altijd de tijd om onze moeders te laten zien hoeveel we om ze geven. Gelukkig hebben we Moederdag om ons daar aan te herinneren. Met bloemen laat je zien dat je om je moeder geeft. En wil je haar nog eens extra verrassen? Dan is Moederdag bloemen bezorgen ook een leuk idee! Ontdek onze moederdagcollectie en verras haar met een prachtig boeket met haar favoriete bloemen en kleuren.

Hieronder vind je de favorieste moededagboeketten: