Vandaag bezorgd Wereldwijde bezorging De nummer 1 in Europa
Mijn account

Waar komt Moederdag vandaan?

Op 14 mei 2023 is het weer Moederdag! De dag waarop de moeders lekker in het zonnetje worden gezet met bloemen, chocoladecadeautjes en lieve woorden. Maar waar komt deze traditie vandaan en wat is de geschiedenis van Moederdag? Lees meer hieronder!

Moederdag oorsprong: wat is de herkomst van Moederdag?

Hoewel Moederdag enorm populair is in heel veel landen en veel mensen Moederdag cadeaus kopen, is de herkomst voor velen onbekend. Veelgestelde vragen zijn: 'Waarom vieren we Moederdag?' of 'Waarom bestaat Moederdag?'. Moederdag is eigenlijk begonnen met de Grieken, die de godin Rhea eerden, de moeder aller goden. De Romeinen eerden vrouwen en moeders in Juni op het feest “Matraliae” (van het Latijnse woord ‘Mater’, dat moeder betekent), maar deze gewoonten werden onderdrukt door het katholieke geloof. In veel landen draait Moederdag met name om het vieren van de geboorte.

In de vijftiende eeuw vierden de Engelsen “Moeders’ Zondag” eerst in het begin van de lente en later op de vierde zondag in de lente. Om vergrijzing tegen te gaan werd de “Dag van de Kinderen” in 1897 geïntroduceerd in Frankrijk, waarbij de focus lag op het belang van vruchtbaarheid en familie. Het vieren van de deugden van familie kende vele varianten en met name na elke periode van conflicten werd het belang van herbevolking onderstreept.

In 1908 werd Moederdag zoals we dat nu kennen voor het eerst geïntroduceerd ter herinnering aan Ann Jarvis, een sociaal activiste tijdens de Burgeroorlog in de Verenigde Staten. Het Verenigd Koninkrijk introduceerde de officiële dag in 1914, Duitsland in 1923, gevolgd door België, Denemarken, Finland, Italië en Australië.

De Fransen ontdekten Moederdag in de Eerste Wereldoorlog. Deze dag wordt sinds de 19e eeuw aan de andere kant van de oceaan elke tweede zondag in mei gevierd. Soldaten uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten vierden Moederdag toen zij ver weg waren van hun familie en brieven en cadeaus stuurden aan hun moeders.

Zet mama in de bloemetjes

Moeders zijn uniek, maar ook al is de liefde van een moeder oneindig; het hart is zo breekbaar als een bloem. Een moeders hart heeft liefde, aandacht en lieve woorden nodig. Maar in onze drukke levens hebben we niet altijd de tijd om onze moeders te laten zien hoeveel we om ze geven. Gelukkig hebben we Moederdag om ons daar aan te herinneren. Met bloemen laat je zien dat je om je moeder geeft. En wil je haar nog eens extra verrassen? Dan is Moederdag bloemen bezorgen ook een leuk idee! Ontdek onze moederdagcollectie en verras haar met een prachtig boeket met haar favoriete bloemen en kleuren.