Vandaag bezorgd Wereldwijde bezorging De nummer 1 in Europa
Mijn account

Wat te doen met je kerstboom na Kerst?

Nu Kerstmis voorbij is, wordt het tijd om na te gaan denken over opruimen van alle prachtige decoraties. Dit jaar heb je jezelf overtroffen, je hebt vrienden en familie een WOW-moment bezorgd dus je kunt trots op jezelf zijn. Helaas komt alles tot een einde, ook Kerst. Nu zal ook de kerstboom opgeruimd moeten worden, en afhankelijk van de soort (kunstboom, of echte boom; in een pot of omgezaagd) zijn er verschillende mogelijkheden. Laat ons jou inspireren met enkele ideeën hieronder!

Vrouw met kerstboom

Kunstkerstboom

Dit is waarschijnlijk de makkelijkste oplossing omdat je geen last hebt van uitvallende naalden. Je kunt de kunstkerstboom weghalen wanneer het jou uitkomt: meteen na Kerst, of na oud en nieuw als je dit thuis viert. Het enige waar je op moet letten bij het opruimen van deze boom is dat je alle kunstsneeuw en stof goed verwijdert. Als je dit niet doet zou de mooie groene kleur kunnen verdwijnen. Verder hoef je de boom alleen maar uit elkaar te halen en in de doos te stoppen. Als je kerstboom erg oud is kun je sommige takken ook afknippen om er een nieuwe guirlande of tafeldecoraties mee te maken.

Kerstboom in een pot: plant hem terug!

De sleutel naar succes om te kunnen genieten van een mooie sterke boom in de tuin is de zorg die je de boom geeft tijdens de kerstperiode. Gemiddeld geef je de boom per dag een glas water zodat de wortels vochtig blijven. Toen je de boom kocht waren de wortels in een winterslaap. Het is van vitaal belang dat ze in deze staat blijven totdat je de boom terug plant in de tuin. Je moet de kerstboom dus behoeden tegen warmtebronnen zoals kachels en droogte. recycle je kerstboomHeeft de boom toch in de warmte gestaan? Dan kun je hem eerst enkele dagen of weken op een koude beschutte plek zetten zodat de winterslaap weer terugkeert. Vervolgens kun je een gat in de tuin graven, de boom erin zetten en het gat weer opvullen.

Kerstboom in pot
Kerstboom recycling

Recycle je kerstboom

De makkelijkste manier om van natuurlijke bomen af te komen is ze buiten aan de straat zetten en laten ophalen door een speciale service. Veel steden hebben ook speciale inzamelpunten voor kerstbomen. Deze worden vervolgens versnipperd of verwerkt tot bodembedekking. Mocht je een fijnspar in huis hebben gehad is het je waarschijnlijk wel opgevallen dat het grootste probleem met deze boom zijn naaldverlies is. Als je van de geur van dennenbomen houdt is het een leuk idee om deze naalden te verzamelen zodat je er een naaldenzakje of potpourri mee kunt maken. Op deze manier kun je de heerlijke kerstsfeer langer in huis houden. De naalden zijn door hun zuurgraad ook zeer geschikt om de balans in je composthoop te herstellen. Mocht je het hout van de kerstboom willen gebruiken voor de openhaard is het raadzaam om voorzichtig te zijn. Het kan nodig zijn om enkele maanden te wachten voordat de stam droog genoeg is om te verbranden. Naaldbomen kunnen namelijk zeer gevaarlijke rook ontwikkelen door het hoge creosoot gehalte.

Wil je iemand blij maken met mooie winterbloemen?

Kerst is helaas voorbij maar onze lokale bloemisten staan nog voor je klaar om je te helpen jouw geliefden blij te maken met de mooiste winterbloemen