6 dagen per week Wereldwijde bezorging De nummer 1 in Europa
Mijn account

Valentijnsdag tradities en oorsprong

Valentijnsdag is de laatste jaren flink in populariteit gegroeid. Veel mensen hebben tradities ontwikkeld rond de romantische dag in februari. Daarnaast is de commerciële aandacht rond de dag flink toegenomen. Sommige tradities bestaan al langer, terwijl andere juist nu populairder worden. Romantiek hangt hoe dan ook al tijden in de lucht.

Valentijnsdag bloemen laten bezorgen >>

traditie valentijnsdag
Vogel

Vroeger was het vinden van een man om mee te trouwen een groot concern voor jonge vrouwen. Valentijnsdag was vroeger de dag dat jonge vrouwen konden raden met wie ze zouden trouwen. Vogels waren hierbij het grote hulpmiddel. Afhankelijk van het type vogel wat de vrouw tegen zou komen, was dit een teken of ze met een rijke man zou trouwen. Er is overigens weinig bewezen over de uitkomst van deze traditie.

Zakdoek
Zakdoek

In vroegere tijden hadden jongeren maar weinig privé momenten om iemand tegen te komen of om tijd samen door te brengen. Een traditie onder jonge vrouwen was om een zakdoek te laten vallen voor de voeten van haar Valentijn, om zo haar interesse te laten merken. Deze subtiele manier om te laten merken op wie je een oogje had was lange tijd een gewoonte. De zakdoek was bovendien geparfumeerd.

De mooiste bloemen
X als kusje

In vroegere tijden toen analfabetisme nog gewoon was en mensen moeite hadden met schrijven werd vaak als afsluiting van een brief een X neergezet. Dit kruisje werd geschreven als eed op het kruis van Jezus, waarmee een kus op het kruis werd gesymboliseerd. Langzaam aan werd alleen het kruisje ook geschreven als standaard symbool voor een kus en daarmee hoe meer x-jes je schreef hoe meer kusjes.

Valentijnsdag Cadeaus
Cadeaus

Met Valentijnsdag is een cadeau geven inmiddels een bekend ritueel geworden. Het kan gaan om alleen een lief kaarttekstje, maar tegenwoordig worden daarnaast ook veel chocola, juwelen, bloemen of een romantisch diner cadeau gedaan. Een rood hart is het meest gebruikte symbool voor Valentijnsdag en vele cadeaus hebben dan ook dit symbool erin verwerkt.


Valentijnsdag wereldwijd

Valentijnsdag bloemen zijn wereldwijd een populair geschenk, maar dat is niet het enige! In veel Engelstalige landen geven kinderen elkaar kaarten als bewijs van vriendschap. Geliefden sturen elkaar daarnaast tegenwoordig ook veel virtuele liefdesberichten, met de populariteit van sociale netwerken op internet.

  • In Brazilië viert men geen Valentijnsdag maar de Dia dos Namorados (dag van de geliefden) op 12 juni.
  • In China is Valentijnsdag sinds de jaren ’80 flink in opkomst onder jongeren. Naast Valentijnsdag is er daarnaast een heus liefdes festival, Qi Qiao Jie, volgens een oude legende.
  • In Colombia viert men geen Valentijn, maar wordt op de 3e zaterdag in september el día del amor y amistad gevierd, de dag van liefde en vriendschap.
  • In Catalonië geven mannen rozen aan vrouwen op Sant-Jordi en vrouwen een boek aan mannen.
  • In Israel viert men Tu B’av, wat hetzelfde inhoudt als Valentijnsdag en wat in juli of augustus wordt gevierd.
  • In Japan werd Valentijnsdag geïntroduceerd door chocoladefabrikanten die hier een mooie markt in zagen, in de 20e eeuw. Met grote advertenties werd een romantisch idee het land ingeholpen wat ervoor zorgde dat Japanse vrouwen hun mannen tegenwoordig chocola cadeau geven op 14e februari. Met de Witte Dag op 14 maart geven mannen op hun beurt een cadeau aan hun vrouwen.
  • Dit concept werd vervolgens overgenomen in Zuid-Korea, Taiwan en Hong Kong. De cadeaus voor de vrouwen zijn wit en zijn vaak chocola, juwelen of lingerie.
Valentijnsdag bloemen bestellen

De oorsprong van Valentijnsdag

De oorsprong van Valentijnsdag is aan discussie onderhevig. Er gaan verschillende verhalen in de rondte die het begin van deze romantische trend aanduiden. Een mix van verhalen en een diversiteit aan commerciële activiteiten die hierop inspelen is de oorsprong van deze romantische dag in het jaar. Vooral rode rozen bezorgen is flink gegroeid in populariteit de laatste jaren.

In de tijd van de Oude Grieken stond de tijd rond midden februari in het teken van liefde en vruchtbaarheid. Ook bij de Romeinen stond vruchtbaarheid centraal. In midden februari werd het vruchtbaarheidsfeest van Lupercalia georganiseerd, ter ere van de god Lupercus. Tijdens het festival werd een grote maaltijd geserveerd en renden priesters halfnaakt door de straten met geitenhuiden. Het aanraken van deze huiden zou, vooral bij vrouwen, tot meer vruchtbaarheid leiden en dit werd hierdoor onder grote hilariteit toegejuicht.

Pas sinds de Middeleeuwen wordt Valentijnsdag vooral geassocieerd met liefde. Soms komt in verhalen naar voren dat vogels in februari eieren legden en dat dit werd gezien als daad van liefde. Tijdens deze periode werd het steeds populairder om elkaar liefdevolle berichten toe te sturen en werd het verrassen van geliefden een ware traditie.

Het meest bekende verhaal van de oorsprong komt nog wel van de martelaar Valentijn, die rond 270 leefde. Deze priester keurde een huwelijk goed tussen een heidense man met een christelijke vrouw, wat toentertijd uit den boze was. De priester vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer. De keizer Claudius liet hem hiervoor martelen en onthoofden. Vlak voor zijn dood, schoof Valentijn nog gauw een briefje in de hand van de dochter van de gevangenisbewaker, zijn grote liefde. Op het briefje stond “Van je Valentijn”, aldus het verhaal.

Liefdesbloemen traditie

Liefdesbloemen traditie

Al eeuwenlang is het gebruikelijk je geliefde te verrassen rond Valentijnsdag. Mensen sturen elkaar een rode roos, als gebaar van liefde of passie. Een origineel cadeau naar de wensen van je partner of een verrassingsboeket, de mogelijkheden zijn eindeloos. Bekijk onze Valentijnsdag bloemen voor eindeloze opties, van rode rozen tot gemengde tulpenboeketten.

Prachtige verrassing

Verras je geliefde met een prachtig bos rode rozen, wij kunnen Valentijnsdag bloemen bezorgen waar en wanneer je maar wilt. Bloemen leveren kan aan huis, op kantoor of waar je maar wilt. Dankzij ons grote netwerk aan bloemisten wordt het eenvoudig gemaakt om een bos Valentijnsdag bloemen te sturen. Voeg een persoonlijke touch toe om je geschenk compleet te maken. Stel je de verrassing eens voor zodra de bloemist de bloemen levert?

Prachtige valentijnsdag verrassing