Met de komst van de zomer, komt op de meest onverwachte plekken ook een schoonheid tevoorschijn: de klaproos. Wie wordt er niet vrolijk van het zien van deze prachtige, romantische en speciale zomerbloem? Eenvoudig in het wild te herkennen door een intens rood bloemenveld. De klaproos heeft een ongekende allure, maar wist je dat de klaprozen meer kunnen dan alleen maar mooi wezen?
Klaprozen hebben giftige bloemen, desalniettemin kun je ermee koken. Hoe? De zaden die geproduceerd worden door de slaapbol, ofwel opium klaproos, zijn wél eetbaar. Net als haar bloemblaadjes en jonge bladeren van de rode klaproos, maar let op: dit kan alleen als er nog geen groene slaapbol is.
Met de zaden van de klaproos kun je culinair hoogstaande olie maken die de gezondheid ten goede komt. De olie is heerlijk om mee te koken, te gebruiken als saladedressing of om wat extra smaak te geven aan je brood of cake.
Verras je vrienden en familie met bloemen in een heerlijke zomersalade. Gebruik hiervoor de bloemblaadjes, vers of gedroogd, van de rode klaproos en maak een heerlijke pittige salade. De jonge bladeren kun je op dezelfde manier bereiden als spinazie: rauw in de salade of gekookt.
Het aftreksel van de bloemblaadjes van de klaproos, dat wordt verkregen door het overgieten van warm water geeft een rustig en ontspannen gevoel en is daarom erg geschikt als infusie voor het slapen gaan. De infusie kan ook als huidverzorgingsproduct gebruikt worden. De geconcentreerde infusie werkt tegen rimpels en verzacht gezwollen oogleden.
De klaproos heeft meer in haar mars dan alleen maar mooi wezen te zijn. Eén soort klaproos, de slaapbol aka opium klaproos, wordt gebruikt als ingredient voor pijnstillers als morfine en codeine. De slaapbol is de groene bol die apart van de bloem van de klaproos groeit. De pijnbestrijdende kracht van de slaapbol werd al in de oudheid ontdekt, maar wordt tegenwoordig nog steeds in ziekenhuizen gebruikt als pijnstiller.
Klaprozen in een boeket is lastig. Pluk je de roos, dan vallen de bloembaadjes ervan af en gaat de bloem dood. Wil je toch een boeket met klaprozen? Met deze tips geniet je minimaal een week van je boeket!
Koken met klaprozen
Klaproos als pijnstiller
Klaproos in een boeket