Op zaterdag 3 mei 2025 laten tuiniers met groene vingers massaal de kleren vallen voor de internationale dag van het naakt tuinieren (World Naked Gardening Day), en omarmen ze de voordelen van tuinieren op de meest natuurlijke manier mogelijk: naakt.
World Naked Gardening Day werd in 2005 in het leven geroepen met als doel om ongegeneerde acceptatie van het menselijk lichaam te bevorderen en om mensen dichter bij de natuur te brengen – letterlijk, door naakt in de tuin te werken.
Onze eigen bloemenexpert David Denyer is groot fan van deze dag. Hij doet enthousiast mee en is een echte voorstander van in de zon snoeien zonder kleren!
Maar… mag je eigenlijk wel naakt zijn in je eigen tuin?
Volgens de wet is naakt zijn op zich niet strafbaar – zolang je er geen aanstoot mee geeft of anderen ermee verstoort. Dus zolang je je buren niet stoort, mag je gerust in je blootje tussen de bloemen staan.
Om tuiniers te inspireren deze dag te vieren tijdens het verzorgen van hun lentebloemen, heeft het team van Euroflorist de vijf belangrijkste voordelen van naakt tuinieren op een rij gezet.
Het is algemeen bekend dat naakt zijn je helpt om je meer verbonden te voelen met de natuur – door de aarde onder je blote voeten te voelen en de zon op je huid.
Van het knisperende gevoel van bladeren tot de aardse geuren van de grond: elke sensatie wordt intenser wanneer je deze in alle puurheid ervaart, midden in je tuin.
Die verbinding met de natuur vergroot niet alleen onze waardering voor de wereld om ons heen, maar versterkt ook het gevoel van verbondenheid met de aarde – zelfs tijdens het verzorgen van je bloemen.
Naakt tuinieren draait niet alleen om persoonlijke vrijheid, maar draagt ook bij aan een milieubewuste levensstijl. Door je kleding achterwege te laten, omarm je als tuinier een duurzamere manier van leven.
Bovendien zorgt de directe, zintuiglijke ervaring met de natuur voor een diepere waardering van ecosystemen wereldwijd – en dat kan inspireren tot meer inzet voor natuurbehoud.
Hoewel het idee van naakt tuinieren voor sommigen misschien spannend klinkt, is het voor velen juist een kans om verbinding te maken met gelijkgestemde tuiniers met groene vingers.
De naakt tuinieren dag brengt een kleurrijke gemeenschap samen van mensen die een passie delen voor tuinieren én het genieten van de simpele dingen in het leven – inclusief de vrijheid van zelfexpressie.
Geloof het of niet, maar naakt zijn brengt verrassend veel gezondheidsvoordelen met zich mee.
Zonder kleding kan zweet en afvalstoffen beter verdampen via de huid. Deze natuurlijke ventilatie helpt de huid schoon en fris te houden, en verkleint de kans op irritaties.
Daarnaast zorgt het loslaten van kleding voor een gevoel van vrijheid en ontspanning – wat weer een positief effect heeft op je mentale gezondheid en stressniveaus. Sterker nog, wetenschappelijk onderzoek toont aan dat slechts 20 minuten in de natuur al voldoende is om het stresshormoon cortisol flink te verlagen.
In een digitale wereld vol filters en onhaalbare schoonheidsidealen, zien we online vaak een onrealistisch beeld van hoe we eruit zouden moeten zien.
Door naakt in de tuin te staan, geven mensen van alle leeftijden, vormen en maten een krachtig signaal af: dat ieder lichaam gezien mag worden. Naakt tuinieren bevordert lichaamspositiviteit, zelfacceptatie én het vieren van elkaars unieke schoonheid.
We spraken ook met counselor Georgina Sturmer (MBACP), die toelichtte hoe naakt zijn een positief effect kan hebben op onze lichaamsbeleving:
“In ons dagelijks leven is kleding meestal geen vrijblijvende keuze – vaak wordt wat we dragen bepaald of beperkt door de omgeving waarin we ons bevinden en de mensen om ons heen.
Wanneer we naakt zijn, doen we letterlijk een laag kleding uit, maar ook figuurlijk laten we iets los – iets dat ons bedekt, ons misschien beschermt, of ons uit het zicht houdt.
Het kan dan ook bevrijdend voelen om je kleding uit te doen en simpelweg tijd door te brengen in je eigen lichaam, zoals de natuur het bedoeld heeft.
We voelen ons misschien meer gegrond en verbonden met ons eigen lijf en onze zintuiglijke ervaringen – minder beschaamd, meer accepterend naar onszelf toe, en positiever over ons lichaam.”